22 Kasım 2010 Pazartesi

GADJO DİLO (Çılgın Yabancı)

GADJO DİLO (Çılgın Yabancı)
1997 Fransa/Romanya ortak yapımı Tony Gatlif filmi.Tony Gatlif'in diğer filmleri gibi Çingene temalıdır.




SİNOPSİS
Stephane, bilinmeyen bir şarkıcıyı bulmak için Romanya'ya tuhaf bir seyahat yapmakta olan genç bir Fransızdır. Aradığı kişiyle ilgili tek ipucu, bir kasetin üzerinde yazılı bir isimdir: Nora Lurca. Babasından kaldığı için manevi değeri olduğunu düşündüğü kasetteki sesin sahibini, bu çingene şarkıcıyı bulup gün ışığına çıkarmak üzere dolaşırken, kırsal alanda Isidore'ye rastlar. Çingenelerin bu yaşlı şefi ona sahip çıkar. Böylece genelde kapalı bir toplum olan Çingenelerin arasına karışan bu deli dolu, cesur ve yabancı genç sevilir ve kendisini kabul ettirir. Herkes onun dillerini öğrenmek için orada olduğunu sanmaktadır. Köyün genç kızlarından Sabina, tutkulu karakteri ve duygusallığı ile Stephane'ın kalbini çalar. Peki Stephane, peşinde belki de boşuna koştuğu hayali ararken aslında kendini, aşkı ve yepyeni cıvıl cıvıl bir yaşama şeklini mi bulacaktır?

Gadjo Dilo Fragman

Filmden Kareler



Film Müzikleri

http://fizy.com/#s/13jpls

adrian simionescu et orchestre marin ioan - tutti frutti

Gadjo Dilo Film Detayı

Gadjo Dilo Film Detayı


Tony Gatlif (yönetmen)


Tony Gatlif (asıl ismi Michel Dahmani) (d. 10 Eylül 1948Cezayir) Fransız yönetmen. Sinema alanında yönetmenlik dışında; senaryo yazarlığıoyunculuk ve yapımcılık işleriyle uğraşmaktadır. Filmlerinin genel temasını çingene azınlıkları oluşturmaktadır.
En önemli yapıtları olarak; Latcho Drom ve 2004 Cannes Film Festivali'nde En İyi Yönetmen ödülünü aldığı Exils filmi gösterilir.
2008 İstanbul Film Festivali bünyesinde davetli olduğu İstanbul'da, çingenelerin yoğunlukla ikâmet ettikleri Sulukule semtini ziyaret etmiştir.


Biyografi 


Kabiliyeli bir babanın ve Çingene bir annenin çocuğu olan Tony Gatlif, Cezayir'de geçen çocukluğunun ardından 1960'ta, Cezayir Bağımsızlık Savaşı sırasında Fransa'ya geldi. 1966'da aktör Michel Simon ile tanıştı. Ardından piyeslerde rol aldı ve 1975'te La Tête en ruine filmi ile ilk yönetmenlik çalışmasını gerçekleştirdi.
1981'den itibaren çektiği filmlerinin konusu Romanlar üzerinedir.
Tony Gatlif için müzik çok önemlidir. Filmlerinin de en önemli öğelerinden biri müziktir. Latcho DromGadjo DiloVengo, Swing adlı filmelerin müziklerini de kendisi bestelemiştir.

Filmleri 

  • La Tête en ruine (1975)
  • La Terre au ventre (1978)
  • Corre gitano (1981)
  • Canta gitano (1981)
  • Les Princes (1982)
  • Rue du départ (1985)
  • Pleure pas my love (1989)
  • Gaspard et Robinson (1990)
  • Latcho Drom (1992)
  • Mondo (1995)
  • Gadjo dilo (1997)
  • Je suis né d'une cigogne (1998)
  • Vengo (2000)
  • Swing (2001)
  • Exils (2004)
  • Transylvania (2006)

Rona Hartner (filmleri)

Rona Hartner

9 Mart 1973 Romanya doğumlu müzisyen ve oyuncu.
Çılgın Yabancı, Gadjo Dilo, 1997, Oyuncu
Çılgın YabancıGadjo Dilo, 1997, Müzik 
Children of the StorkJe Suis Né D'une Cigogne 1999
Sauve-moi, 2000
Mischka, 2002
Kurdun GünüLe Temps Du Loup 2003
Baïnes, 2008

Romain Duris (filmleri)

Romain Duris
28 Mayıs 1974 Fransa doğumlu oyuncu. 


Paris, Paris, 2008, Oyuncu
Afterwards, Afterwards, 2008, Oyuncu
Rus BebeklerLes poupées russes, 2005, Oyuncu
Arsen LüpenArsen Lüpen, 2004, Oyuncu
Sürgündekiler, Exils, 2004, Oyuncu
Le BoşanmaLe Divorce , 2003, Oyuncu
Çılgın YabancıGadjo Dilo, 1997, Oyuncu
İspanyol Pansiyonu, Auberge espagnole, L', 0, Oyuncu

Film Hakkında Yorumlar (sinemalar.com)

yorumlar..

-Harikulade bir filmdi. mutlaka arşivinizde yer almalı. film hem çok eğlenceli hem de bize bir kez daha çingenelerin nasıl ötekileştirildiğini ve toplumsal baskıya maruz bırakıldığını gösteriyor. evet sanırım isodor'un da dediği gibi:"çingeneler için adalet yok." potansiyel suçlu muamelesi gören ve toplumdan dışlanan bu grubun yaşam şakline tanıklık ediyoruz. oldukça renkli ve hayat dolular. her şeyden önce gerçekler yani oldukları gibiler. konuşmaları yaşamları o kadar doğal ve yapmacıksız ki insanı hakikaten çok başka duygulara götürüyor. elbetteki yaşamlarının bir parçası haline gelen müzik var ve müziğe olan tutkuları... hepsi müzisyen olarak doğuyor ve öyle ölüyorlar.
mekan ve kişiler son derece yalın; fakat bu yalınlık  filmi etkileyici kılan unsurların başında geliyor.
FAKİR FAKAT ÖZGÜRLER...
filmin müzikleri de çok güzeldi ayrca. ne yazık ki pek çok insan bu farklılıkları kültürel zenginlikleri görmekten çok uzak. kendileri gibi olmayan herkesi dışlayıp yok etmeye hazır .film bu üzüntü verici gerçeğin bir kez daha altını çiziyor. oysaki dünya herkese yetecek kadar büyük...
ve tabiki aşk... doğanın ürettiği en temel ve vazgeçilmez duygu ... aşkı da boyamadan yaşayabiliyorlar!!!

-Emeğe değer film...
Doğallık ve samimiyet her işin anahtarı...Bu filmde samimi,doğal ve yalın bir film...Ben nasıl olmuşta bu filmi es geçmişim,kendime şaşıyorum....Yönetmen Tony Gatlif'in üçlemesinden sonuncusu olan bu film,hiçte öyle es geçilecek bir yapım değilmiş...Emir Kusturica'nın 'Ak Kedi Kara Kedi' yada 'Çingeler filmleriyle yarışabilecek kadar da başarılı diyebiliriz..Bu yalınlık ve doğallık biraz da çingenelerin yaşam tarzıyla alakalı olsa gerek...Hindistandan, İspanyaya kadar uzanan coğrafyada, bir çok ülkede bulunan çingeneler kendilerine özgü ortak bir dile sahipler..Burda dil derken kastetdiğim konuşma dilinden çok, hepsin de üç aşağı beş yukarı aynı olan, yaşam tarzlarını da şekillendiren 'müzik dili' . O yüzden değilmi ki, hangi ülkenin çingeneleri konu edilirse edilsin, bize asla yabancı değiller...Sanki hepsinde,bizim ülkemizde ki çingeneler anlatılıyormuş gibi....7. Sanatın büyüsüne ve gücüne inanan, Holywood filmlerinin kılişelerinden bıkan, herkeze tavsiye edebileceğim bir film...

-Çingenelerin hayatını onların yaşam tarzlarını hayatta olan her türlü olayı umursamayışlarını onlar için hayatta yalnızca eğlence ve müziğin olduğunu onların kültürlerini adetlerini kısacası onların dünyasını o kadar güzel anlatan bir film olmuştu ki insan bir yandan onlar gibi olmak istiyor bir yandan da istemiyor oyunculara geldiğimizde ise RONA HARTNER'in oyunculuğunu o kadar güzel buldum ki bir insan sadeliğiyle ancak bu kadar güzel oynayabilirdi ayrıca tüm oyuncular kendi hayatlarını oynuyormuş gibi oynadılar sanki provasız doğaçlama bir filmdi bence İZLENİLMESİ GEREKİR...